Återanvänd och återbruka

Vi svenskar är fantastiskt bra på att återvinna våra använda förpackningar och gamla möbler eller kläder. Vi sopsorterar och besöker återvinningscentralerna med gammalt skräp, en del skänker vi till second hand och en del till välgörande ändamål. Förutom att vi just kan återvinna saker, har det nu också blivit trendigt att återbruka sådant man kanske tyckt varit oanvändbart. Kreativa människor gör helt nya designer och föremål av saker som inte alls var ämnade för detta, men resultaten blir oftast både intressanta och innovativa. Även mindre händiga människor kan skapa ny inredning och smarta lösningar av sådant som man tänkt slänga, eller kanske saker som man fyndar på loppisar. Det behöver inte vara svårt för att bli bra!

Små projekt istället för att återvinna

Saker som man ofta förbrukar regelbundet, som glasflaskor, plastflaskor, korkar, aluminiumburkar eller liknande, brukar man direkt lämna till återvinning. Dessa föremål har dock en rad roliga och spännande användningsområden för den som vill tänka utanför boxen! Glasflaskor kan göras om till lampor väldigt enkelt, genom att helt enkelt skära av botten och dra en lampsladd igenom dem. Glasskärare finns att köpa i en vanlig järnhandel, och genom att först hetta upp flaskan över ett ljus, går det att lägga ett snitt som sedan spricker i kallt vatten. Med en snygg sladd är designen komplett! Att återanvända konservburkar lärde man sig redan på lågstadiet, och dessa enkla designer är inte helt fel. Man kan plantera blommor i dem, måla dem och använda som pennställ eller bestickställ. Du kan göra hål och mönster i dem och använda dessa som ljuslyktor. De går att ställa, hänga i fönster eller montera dem med botten mot väggen, även där i olika mönster tillsammans. Bara din fantasi sätter gränserna!

Små projekt istället för att återvinna
Små projekt istället för att återvinna

Överblivet byggmaterial

Om du har varit på någon lantloppis eller gårdsloppis någon gång kan det hända att du sett mängder med byggmaterial som säljs för en spottstyver. Dörrar, fönster, lastpallar, golvplankor och annat grövre material kan vara supersnyggt att fräscha till och hitta nya användningsområden för. Den gamla slitna patinan gör sig extra snygg inomhus i moderna hem. En lantlig dörr eller några golvplankor är riktigt snyggt som matbord, och finns det ett par arbetsbockar eller benbockar passar dessa utmärkt som bordsben. Om ytan är ojämn kan du lägga en glasskiva ovanpå. Gamla fönster är också vackra att montera inomhus. Du kan sätta speglar i fönsterna eller så kan du lämna dem tomma och bara använda ramen. Kanske kan den fungera för att hänga halsband och scarfar på? Eller låta en klätterväxt slingra sig runt ramen? Två andra mycket mångsidiga byggmaterial är ju lastpallar och trästegar. Att bygga soffor eller sängramar av lastpallar har blivit väldigt populärt och är lika enkelt som det ser ut. Det finns enkla konstruktioner där man placerar dem bredvid varandra och lägger mattor eller kuddar ovanpå. Lastpallar finns i många olika storlekar och träslag. En gammal trästege kan du vända horisontalt och hänga upp på väggen. Dela upp den till flera mindre delar och montera på hyllor under till så får du en helt unik och stilren bokhylla! Även gamla handtag, lås och beslag kan användas som krokar i alla typer av rum. Finns det vackra ting så finns det säkerligen en användning för dem!