Att rita och bygga om ett hus

De säger att har ett förhållande överlevt en renovering av ett hus så kommer det att klara allt. Jag vet inte om det är sant men vårat förhållande verkar klara allt. När vår yngsta son bara var några månader gammal så hade vi äntligen ordnat med banklån för att bygga om hela nedervåningen på vårt hus. Vi köpte huset rätt billigt för över 15 år sedan, mest för att det låg perfekt till vid foten av ett berg men samtidigt med havsutsikt. Och bästa av allt, det fanns utrymme att ha hästar och det låg bara tio minuter från stan. Just när vi köpte det så fattade vi först inte vilken pärla det var vi hittat, det hade inte ens legat ute på försäljning utan det var min mans gamla fotbollstränare som råkade nämna att hans föräldrahem nog skulle säljas.

Vilket kap

Huset var inte så stort och det var inte renoverat alls, byggt på 1920-talet. På entrévåningen fanns tre rum inklusive kök plus en toalett och ett annat rum för dusch. På övervåningen var det två rum varav ett större, och så en liten hall. Det fanns även källare med ett hobbyrum,en tvättstuga, ett pannrum med förvarig, ett kallrum för mat och ett rum till för att hänga tvätt.

KällarenKällaren var alltid det jag gillade minst med huset, trappen ner var lite smal men sen så kändes det alltid fuktigt där och spindlar trivdes gärna där. Vilket gjorde att jag konstant letade såna små monster när jag var nere för att tvätta. Vi försökte fixa till tvättstugan på ett bra sätt men har liksom inte lyckats än.

Däremot älskade jag att vi i källaren hade en extra frysbox så att vi kunde köpa på oss större partier kött privat samt att det fanns plats för allt jag bakade och bär och sånt. Hur som helst, när vi beslutade oss för att bygga om huset så gällde det främst entréplan. Jag fick helt fria händer att rita och planera hur det skulle se ut. Det var första gången jag gjorde något liknande men jag har känslan i mig och jag är bra på att räkna.

Mina krav

Det fanns några saker jag hade som grundidéer, köket skulle ha öppen planlösning och det skulle finnas mycket plats för att kunna baka och laga mat. Jag ville också ha en diskmaskin, vilket vi inte hade innan, en stor kyl och stor frys samt en liten platsbyggd soffa vid fönstret som vette mot havet så man kunde sitta där och titta. Dessutom ville jag ha ett stort fönster just där i köket. Det andra fönstret hade istället utsikt över hästhagen och berget i bakgrunden.

Hade några andra krav med, badrummet skulle ha en dusch och en jacuzzi och det skulle finnas gott om plats för mina skönhetsgrejor och smink. Det skulle dessutom ha golvvärme och kristallkrona i taket! Badrummet blev sedan ett av mina favoritrum där jag om kvällarna kunde ta ett långt bad ed bubblor och lyssna på musik i den inbyggda stereon i badrummet, som styrdes genom ett Sonos-ljudsystem.

En annan sak jag ville var att ha en walk-in-closet med plats för inte bara kläder och skor utan även handväskor, solglasögon, smycken och en stor spegel. Det rummet kom även att ha havsutsikt så jag köpte en cool pall att placera vid fönstret där så att jag även kunde sitta och titta ut över havet från in garderob.

Allting blev precis så bra som jag tänkt det, köket ritade jag upp med hjälp av IKEAs ritningstjänst och det blev helt perfekt! Köket gick i ljusgrått och vitt. Det enda som var jobbigt med allt var att vi inte kunde bo i huset under flera månader, istället fick vi först hyra ett gammalt hus i en annan by och sedan de sista två månaderna så bodde vi hos mina föräldrar. Med två barn så var det en utmaning men det gick.

Slutet gott

När ombyggnationerna var klara så var vi så taggade på att flytta tillbaka hem igen så vi gjorde det till och med kvällen innan de fixade elen. Vi sov tillsammans på madrasser och hade tänt en massa ljus, vi kunde inte kolla på tv och inte ens vårt wifi var installerat. Istället låg vi i mörkret medan bebisen sov, femåringen spelade nåt Bolibompa-spel på min jobbtelefon medan jag lade korsord på allakorsord och min man han roade sig istället på pokerstarscasino och worldofsolitaire. Jag måste erkänna att det var rätt mysigt, även om det var en otrolig känsla att dagen efter, när elektrikerna gjort sitt, kunna tända upp alla nya lampor och ta ett långt bad i jacuzzin.

Jacuzzi

Slutresultatet blev bättre än jagnågonsin kunat önska och nu blev det med ens en mycket enklare vardag för oss. Vi fick skippa några semesterresor för att bygga om, men det var det värt alla gånger! Nu ska vi spara ihop till nästa steg, att fixa källare och uteplats.