Bäst sovrumsinredning

Att inreda ett sovrum kan för många vara en dröm att förverkliga. Att få inreda i sin egen smak och stil i det rum där man antagligen spenderar större delen av sin tid, med allt från basmöbler till mindre detaljer, är minst sagt en härlig känsla. Oavsett vilken stil och inredning man är ute efter finns det ett par saker man bör tänka på.För att inredningen ska skapa en trivsam känsla, gäller det att hitta just det- rätt känsla. Man bör fundera på vilken stil man är ute efter och förhålla sig till den, för att skapa en enhetlig känsla i sovrummet. Kanske är man ute efter en klassisk romantisk känsla, eller en mer robust, industriell känsla. Oavsett vilken stil man är ute efter, bör man anpassa inredningen efter denna stil för att skapa rätt intryck. Ett bra sätt att hitta inredning som matchar den känsla man eftersträvar är att skapa en moodboard. I denna kan man spara inspirationsbilder man hittar för att sedan använda för att planera sin inredning. Den sociala nätverkstjänsten Pinterest är en utmärkt inspirationskälla där man direkt kan spara bilder i en digital anslagstavla. Denna webbtjänst är ett bra exempel på både inspirationskälla för att hitta rätt känsla och inredning, men också för att skapa en digital moodboard.

Basmöblerna som skapar rätt känsla

Basmöblerna som skapar rätt känsla

Sovrummet är den plats i hemmet som är till för avkoppling, vila och sömn. Därför handlar det om att skapa en känsla av lugn genom att minimera antalet möbler och förhålla sig till de basmöbler som är absolut nödvändiga. Skrivbord, dator och TV hör exempelvis inte hemma i sovrummet om miljön ska kännas lugn och trygg, utan utgör snarare ett stressmoment som stör avkoppling, vila och sömn.

Säng, sängbord, garderob och belysning utgör de basmöbler som är nödvändiga för ett sovrum vars intryck skapar ett lugn och trygghet. Låt inte sängen ta för stor plats, utan lämna också plats för övriga basmöbler, inredningsdetaljer och eventuellt en fåtölj. En för stor säng kan också ge intryck av att sovrummet känns litet och trångt, i stället för rymligt och luftigt.

Detaljer förhöjer intrycket

Detaljer kan förhöja det intryck och den känsla man vill skapa i sovrummet. Skapa harmoni med mjuka textilier, som exempelvis kuddar, påslakan, matta och gardiner i härliga material, och inred gärna med växter för en mer levande känsla. Dekorera med en hylla eller tavlor ovanför sängen om utrymmet känns tomt. En större tavla fyller det tomma utrymmet, men det gör också en tavelvägg bestående av tavlor i olika storlek som hänger bredvid varandra, om man är ute efter mindre symmetri och mer oregelbundenhet. På Desenio finns det tusentals motiv att välja mellan om man vill beställa hem en poster att rama in till sin tavelvägg. Detaljer återfinns till och med i garderoben. Inred garderoben med snygga galgar, lådor och praktiska förvaringssystem för att hålla ordning och reda. Sammetsgalgar är både snygga och praktiska, då kläderna inte lika lätt faller av dem.

Låt säga att den känsla som eftersträvas är en rustik industriell stil. Kalkfärgade väggar, linnepåslakan och industrilampor i nedtonade färger, samt ett elefantöra på fönsterbänken kan uppfylla den känslan.