Förnya gamla möbler med mosaik

Ibland kan det känns trist med gamla möbler, men istället för att slänga dem kan man med lite enkel fantasi skapa nya fantastiska möbler av dem. Ett sätt att göra det kan vara genom att lägga mosaik på dem. När det kommer till mosaik är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Det finns helt enkelt hur mycket som helst att skapa med mosaik och det är verkligen bara den egna fantasin som sätter gränser. För ett tag sedan satt jag själv och tittade runt lite på vad som gick att göra med mosaik och jag hittade allt från brickor som säljs på IKEA som hade dekorerats med mosaik till krukor som tappat stinget. Det fanns dessutom kreativa personer som hade skapat krukor av bland annat konservburkar genom att sätta glasmosaik runtomkring och sedan planterat en blomma i den nya krukan.

Prisvärt alternativ för att förnya något

Prisvärt alternativ för att förnya något
Prisvärt alternativ för att förnya något

När man tänker på mosaik tänker man ofta att det kommer att bli dyrt eftersom det ofta är dyrt att kakla ett rum. Grejen är att när det kommer till att göra om möbler behöver det inte alls blir dyrt. Tvärtom kan man ofta komma undan till otroligt bra pris. Anledningen till att det blir dyrt att kakla om rum beror ofta på att det är en stor mängd kakel som behöver köpas in och kaklet behöver vara likadant. Dessutom behöver en badrum förberedas för att klara av den väta som det kommer att utsättas för och allt som allt rinner kostnaden snabbt iväg. När det kommer till att lägga mosaik är läget helt annorlunda. Det går ofta att välja att köpa överblivet kakel eller mosaikplattor för att det ska räcka till den möbel man har tänkt lägga mosaik på. Väljer man kakel kan man krossa plattorna och sedan lägga snygga mönster med de krossade delarna. Här går det dessutom att leka med färg och det går snabbt att skapa en helt unik möbel som man fullkomligt älskar. Många väljer att mixa de små mosaikplattorna med större bitar av mosaik eller kakel. På det sättet går det att skapa mönster helt utifrån tycke eller smak.

Helt unika saker av tråkiga möbler

Något många ofta missar är att det går att skapa nya möbler även utifrån gamla IKEA-möbler man har ledsnat på. Ett bra exempel är de små billiga lackborden som enkelt kan uppgraderas genom att man lägger lite mosaik på dem. Det här är inte bara ett sätt att jobba med sin kreativitet utan det är samtidigt ett sätt att spara på miljön. Varje gång man väljer att återanvända något istället för att slänga det har man sparat på våra resurser och den påverkan vi gör på miljön. Därför kan man enkelt slå flera flugor i en smäll när man väljer att göra hemmet lite mer snyggt med hjälp av mosaik. Dessutom sparar man en del pengar genom att kostnaden för att lägga mosaiken ofta faktiskt blir mindre än vad man hade räknat med från början. Win-win på alla sätt och vis. Bäst av allt är nog att man får en väldigt personlig prägel på sitt hem.