Gör dina egna julklappar

Julen är ju en hektisk tid, och en bidragande faktor till detta är kanske det faktum att man förväntas ge presenter till nära och kära. Oftast blir det inte bättre av att bege sig till ett shoppingcenter i jultider, där man bombaderas med reklam och erbjudanden i ett myller av andra stressade människor. Det händer också att man mest köper något för sakens skull, och kanske inte hinner lägga ned varken tanke eller tid på att hitta en perfekt present som passar just den utvalda personen. Känns det tomt att ge bort prylar och kläder kanske du ska tänka i mer personliga banor och försöka skapa julklapparna på egen hand? Låter det tidskrävande? Oroa dig inte, i många fall tar det kortare tid att skapa julklappar än att spendera dagar på jakt i butikerna – och är bra mycket mer fridfullt!

Storbak eller bryggeri?

Storbak eller bryggeri?
Storbak eller bryggeri?

En betydligt mer personlig gåva, och som dessutom inte bara är ännu en pryl i ett belamrat hem, är exempelvis mat och dryck. Att baka något gott, som kex, kakor, bröd eller någon maträtt, kommer garanterat att vara uppskattat om du känner dig självsäker i köket. En annan tanke kan vara att eventuellt rosta sina egna kaffebönor, torka frukt, eller göra sylt och marmelad. Dessa projekt kan kanske ta lite längre tid, men är samtidigt varor som håller i flera månader. Kanske känner du någon som brygger sitt eget öl, eller är intresserad av att börja med detta själv? Har du gott om tid är det här en hobby som kan resultera i många bra presenter i framtiden! Om du har en paradrätt som du gör riktigt bra, men som inte passar sig i inslagen form kanske du rent av kan bjuda personen på middag istället för att ge bort en present? Hemmagjorda presentkort på middagar, massage eller andra ärenden är också charmigt att ge bort.

Enkelt hantverk

Vet man hur man virkar eller stickar kan man såklart skapa mängder med personliga och trevliga presenter i små och stor skala. Raggsockor, halsdukar, mössor eller vantar ligger helt rätt i säsongen, och vem blir inte glad av hemmagjorda sådana? Gillar du att pyssla kan man också göra personliga smycken, kanske gjuta ljusstakar eller krukor i cement, eller helt enkelt klippa och klistra ihop andra inredningsdetaljer. För den som är praktiskt lagd är det väldigt vackert och relativt enkelt att trycka foton på träunderlag. Det ger bilderna en vacker patina och det naturliga trämönstret skiner igenom bilderna vilket ger ett helt unikt intryck. Känner man sig obekväm med att göra egna hantverk betyder inte det att man inte kan skapa personliga presenter ändå. De allra flesta har samlat hundratals, eller kanske tusentals bilder i sina telefoner eller digitalkameror. Varför inte beställa dem på papperskopior, kanske som en fotobok, en almanacka eller en stor canvas-print? En annan utväg kan vara att köpa en elektronisk fotoram och ladda upp bilderna till ramen, för att sedan överraska en utvald person med en fin ström av foton från speciella tillfällen. Enkelt, personligt och billigt!