Inred hemmet med stil

Det är inte alltid lätt att skapa sitt hem vare sig det är helt nytt eller ett gammalt och svårast brukar man säga är när man helt plötsligt ska dela boende med någon annan och kanske måste man börja kompromissa om nya sambons glasvaser från studenten eller kitschigt sydda tavlor från farmor. Men det går att inreda hemmet med stil trots detta och nedan får du veta hur.

Ta fram favoriterna

Alla har de där favoriterna hemma som man fullkomlig älskar, det kan vara den där kitschigt sydda tavlan eller den där stolen du en gång köpte på second hand, se till att dessa favoritprylar får en vägg, ett hörn eller till och med en plats i mitten av rummet. Det är dock viktigt att ha en någorlunda genomgående stil i hemmet annars blir känslan lätt rörig och lite spretig. Utgå alltid ifrån vad ett rum ska användas till, finns det exempelvis en öppen planlösning? Kanske finns vardagsrummet i direkt anslutning till köket? Utnyttja i sådana fall rummen för att skapa en social känsla. Genom att ha öppen planlösning skapas en naturlig samlingspunkt och soffan som brukar kallas för hemmet mittpunkt kan därför med all fördel placeras i mitten av rummet. När det gäller soffan behöver man först fundera på vad för slags funktion soffan har, handlar det endast om att mysa framför tv:n eller ska soffan också användas vid fikat? Eller rentav båda de två alternativen? Har du en soffa som riktigt sticker ut? Kanske har den grälla färger eller motiv? Då bör inredningen runt om ha en lite mjukare framtoning. Motsatsen gäller såklart om du väljer en lite mer neutral soffa. Fortsättningsvis väljer du en färg som du sedan låter vara en röd tråd igenom hemmet eller rummen, färgen kan därefter komma tillbaka via inredningsdetaljer såsom bland annat kuddar, växter eller olika mattor.

Ta fram favoriterna

Blanda lite gammalt och lite nytt

Det är enkelt att skapa ett levande hem med både gamla och nya saker, nyckeln är att inte mixa alltför mycket med stilarna. Men att få in den där lite udda möbeln gör att ditt hem ser mer personligt ut och inte alltför mycket som ett så kallat kataloghem. Att hitta sin egen stil kan vara lite lurigt och det kan vara värt att leta runt efter inspiration på nätet eller även hemma hos andra.

2019 blev året då spegeln gjorde stor comeback. I nästan var och vartenda svenskt hem finner vi numera en rund spegel. I ett mindre rum är det extra bra att inreda med speglar då det kan göra att rummet ser större ut.

Det handlar om detaljerna

Sist men inte minst så handlar det om de små detaljerna. Detaljerna kan också vara den röda tråden och det kan handla om olika lampor, några stora växter eller kanske färgglada tavlor som får pryda en neutral vägg. Till syvende och sist är det allra viktigaste att du trivs i hemmet för det är stil det.