Inred med rätt färger

Visst är det trevligt att piffa upp tillvaron med lite fina färger och färgklickar? Eller tillhör du de som helst inreder i gråskala från vitt till svart? Har du full koll på hur färger och nyanser påverkar dig och vad som egentligen är bra att tänka på när du inreder ditt hem? Ja, färger har olika inverkan på vårt sinne och humör, och detta är just vad inredningsexperter jobbar med när de designar hem. Även om du älskar gult, rött och grönt kanske dessa färger inte är optimala att ha i vissa rum. Dessa signalerar nämligen olika sinnesstämningar till oss, både till vårt medvetna och vårt undermedvetna. Detta ska du tänka på när du inreder hemmets olika platser.

Lugna färger på rätt plats

Lugna färger på rätt plats
Lugna färger på rätt plats

Bortsett från personliga preferenser så har olika färger en viss effekt på oss och vårt psyke. De tre grundfärgerna rött, blått och gult representerar olika sinnesstämningar, och faktum är att alla andra färger bara är kombinationer av dessa tre. Blått är en lugnande färg, men är samtidigt seriös och formell. Det är en bra färg att ha i både arbetsrum och sovrum då den också anses stimulera kreativitet och andlighet. Blått i för stora mängder kan dock göra oss deprimerade och nedstämda, så akta dig för helt blåa väggar eller golv. Grönt, som är en kombination av blått och gult kan verka lite mer uppmuntrande, samtidigt som den också påminner om naturen och det naturliga. Att välja blått, grönt eller lila som en accentfärg i sovrummet eller arbetsrummet fungerar bra både för att lugna ned och skapa harmoni. Bryt upp det monotona med olika nyanser av färgen, eller ett mönster där någon av färgerna är dominerande som du sedan bryter av med svart eller ännu hellre grått eller vitt. Mörka färger, eller svart, ska bara användas i detaljer och helst inte vara en dominerande färg.

Balansera gult och rött

Gillar du starka färger som gult eller rött kan det vara frestande att använda dessa i inredning. Kom bara ihåg att båda två färgerna är signalfärger som bland annat påminner oss om att en fara är annalkande. Studier visar dessutom att barn gråter mer i gula rum och att vuxna ofta tappar humöret oftare i en gul miljö. Rött har faktiskt visat sig höja hjärtfrekvensen hos människor och är därför energigivande, och passar de som vill få saker gjorda. Med andra ord gör sig dessa färger bäst i rum där du är produktiv och kreativ. Ett annat alternativ är också att använda dessa färger i en nyans som kanske är uppblandad med svart eller vitt. Pastellfärger, rosa, vinrött och citrongult ger en mer avslappnad atmosfär samtidigt som rummet känns piggt och fräscht. Det fungerar bra i vardagsrum, på uteplatser eller kanske i barnens rum. Vill du lyfta fram de dovare färgerna kan du också välja att använda en blek basfärg i samma kulör, eller i en kontrasterande färg. Ett rum behöver inte alltid gå i vitt, utan kanske passar en blekrosa färg på väggarna, ihop med pastellrosa accenter? Kanske funkar en ljust grön tapet mot mörkgröna och blåa textiler? Våga kombinera färg med färg, men tänk efter hur och var du gör det!