Inredningstips för barnens rum

Att skaffa barn vänder minst sagt upp och ned på livet – och på hemmet! Inte bara behöver man mer plats med små i hushållet, utan den platsen man har avsatt för sig själv brukar inte sällan belamras med barnens saker. De allra minsta kräver ett sortiment av praktiska saker, som skötbord, vagnar, liggstolar och babygym. Dessa saker kan vara relativt enkla att förvara på en och samma plats, eftersom barnen ännu är för små för att flytta på dem själv. När de sedan har börjat gå och leva sina egna liv kan det hända att leksakerna sprids ut över hela hemmet, eller åtminstone över hela barnens rum. För att skapa en både stilren och stimulerande atmosfär kan du behöva tänka lite extra när du inreder barnens rum. Dels ska här vara lätt att lära, så att barnen kan fokusera på skoluppgifter eller problemlösande uppgifter, men miljön ska också uppmuntra till kreativitet och lek. Samtidigt ska det ju vara lätt att hålla rent och vara en lugn och trygg miljö som barnen sover gott i. Ja, ett barnrum ska egentligen vara allt som ett hem är, fast på ett enda ställe!

Anpassa rummet efter barnet

Anpassa rummet efter barnet
Anpassa rummet efter barnet

Ett tips som gör att barnen faktiskt kommer att vilja stanna på sina rum och leka är att du helt enkelt inreder det till fullo efter barnens intresse. Var inte rädd att gå över gränsen, för är det något som barnen älskar så är det just platser som påminner om en fantasivärld. Gillar barnen sport, musik eller vetenskapliga experiment? Är de intresserade av böcker, TV-spel eller kanske av att måla? Välj färgglada tapeter, mönstrade gardiner och detaljer på väggarna. Kanske kan man skaffa vägglampor som matchar barnens intresse, göra dekorationer av målarpenslar, ishockeyklubbor eller vad barnen nu tycker om. Skriv ut fotografier på barnens hjältar och rama in, eller måla upp en helt svart vägg där barnen kan rita med kritor av olika färger. Kanske vill man måla ett fotbollsmål mot ena väggen som det bollintresserade barnet kan öva på. Låt möblerna följa temat så ska du se att barnet kommer att leka bäst på sitt eget rum.

Komfort och förvaring

De två nyckelorden vad gäller inredning är så klart komfort och förvaring. Med dessa två ledord har svenska möbelföretag gått i bräschen för hur världen inreder sina hem, och vad gäller förvaring är barnens rum extra viktigt. Ofta vill de gärna ha alla sina leksaker framme, så det kan vara bra att kompromissa med barnet här. Skapa en plats där det går bra att ha ett slags synligt kaos, men begränsa det sedan till denna plats. Det som inte får plats på ytan får förvaras i lådor. Ett annat tips som kan fungera för att dämpa ljudnivån en aning är att ha många mattor eller en heltäckningsmatta. De flesta barnen leker ju på golvet, och då kan det vara mysigt att sitta på ett mjukt och varmt underlag – så länge barnen inte vill köra med sina bilar på golvet! Välj gärna mönstrade mattor eller golv så att fläckar eller repor inte syns lika tydligt som på ett ljust underlag. Barnens golv kommer förmodligen att få utstå en del slag och olyckor.