Inredningstips för ett praktiskt kök

Köket är väl husets hjärta, här spenderas många timmar dagligen ihop med familjen, både för att laga maten och sedan för att äta den. Hur planerar man ett bra kök som är praktiskt för hela familjen?

Idéer för ett bra kök

Ett bra kök ska vara stort med bra ytor att arbeta på, det ska finnas bra förvaring till diverse köksgrejer man kan tänkas ha. Skåp nertill för köksmaskiner, byttor, matlådor och allt vad man nu har. Bra överskåp till tallrikar, glas, kaffekoppar och liknande. Ett välplanerat kök som gör vardagen lätt.

Inredningstips för ett praktiskt kök

För att spara plats för bänkar och liknande så kan man idag ha en integrerad mikrovågsugn inbyggd i köksskåpen, man sätter kyl och frys brevid varandra i en vrå där de inte är i vägen, eller så bygger man in det bland lådor och skåp. En kombinerad ugn och spis eller en spishäll med ugnen vid sidan av gör nog inte så stor skillnad. En ugn utan spisplattor kan du bygga in bland skåpen och få ett stilrent kök. Släta ytor av kakel, glas eller klinkers gör att det är lätt att torka av mat os och fett som sätter sig. En snygg och bra köksfläkt för att minska mat os i köket är att rekommendera. Man måste tänka ergonomiskt också när man planerar ett kök, man ska kunna stå vid köksbänken utan att få ont i ryggen eller övrig kropp. En diskmaskin exempelvis har den understa disklådan ganska långt ner, för att nå sin rena disk så behöver man böja sig ner och då riskerar man att få ont i ryggen. Men nu har Electrolux kommit med en modell där underdelen med en mjuk rörelse sakta kan dras uppåt i en mer passande höjd då du slipper böja dig ner allt för mycket. Placera glas, porslin och bestick nära diskmaskinen så du enkelt kan lägga in det rena på rätt plats. Att maxa sin förvaring av skåp och lådor gör köket jätte praktiskt då du kan planera dina köp av matvaror och då kanske inte heller behöva handla lika ofta. Kan du fylla dina förråd, kyl och frys med mat och diverse saker så har du så att du klarar dig ett tag framöver.

Man kan sätta in en så kallad köksö också och ha spis och en takmonterad fläkt där, det gäller då att man har ett öppet kök med stor golvyta så att det inte blir trångt i köket istället. Man sparar en hel del bänk yta vid den köksutrustningen så går längs med väggarna. Är man en stor familj och alla ska hjälpas åt vid matlagning så är det bra om det finns plats för alla vid bänken. Planera i vilka lådor och skåp som du ha vad, se till att kastruller och sådant är så nära spisen som möjligt, att ha knivar och vassa redskap när den plats där skärbrädor finns, se upp för klåfingriga barn vid de vassa knivarna. Montera gärna en magnetlist på väggen för vassa knivar och saxar, både snyggt och säkert.