Möbler för rätt stämning i hemmet

Smaken är delad som de säger. Vilken stil som skapar rätt stämning är högst personligt och det finns en uppsjö av olika stilar att välja mellan. Och egentligen finns det inget som säger att man måste välja en viss stil. Att blanda olika stilar går alldeles utmärkt och på detta finns många lyckade exempel, eller varför inte skapa en helt egen unik stil? Den här artikeln fokuserar inte på någon särskild stil, utan på hur du med enkla strategier kan uppnå en härlig stämning i vintermörkret.

Less is more

Less is more

Tron att ju fler möbler och dekoration desto högre myskänsla är inte helt självklart och övermöblering är något att se upp för. Ett övermöblerat rum ger snarare en känsla av att det är rörigt och stressigt och dessutom kan det bli problem med framkomligheten. Ett väl avvägt möblerat rum ger en känsla av rymd och harmoni. Är det ett stort rum med högt till tak och mycket naturligt ljus, kan det vara fördelaktigt att välja större och lite tyngre möbler, medan ett litet rum kräver mindre storlek på möblemanget. Det handlar om att se till proportionerna. Ett knep som kan vara bra att utgå från är att först och främst fundera över vilken funktion rummet ska ha, och därefter välja ut de mest nödvändiga möblerna först. Något annat som kan vara viktigt att ta med i beräkningen är att färger och känslor hänger samman. Med färgsättning kan vi påverka känslan i ett rum och beroende på vilken känsla man vill uppnå finns det några olika knep att ta till. När det kommer till sovrum brukar det vara fördelaktigt att välja lugna färger som uppmuntrar till vila och återhämtning. Exempel på färger till sovrummet är svala toner i grönt, blått och grått. Dessa färger passar även väl om man vill skapa ett vardagsrum med hög mysfaktor. Om kreativiteten ska flöda kan det vara bra att välja färger som ger högre energi och det sägs då att mer klara toner i blått eller gult är bra färgval för detta ändamål.

Belysning och dekoration

Med rätt belysning går det verkligen att trolla med ett rum. Belysning är inget vi alltid lägger märke till, förrän den är otillräcklig. Ljussättning är också något som vi ofta glömmer att ta med i planeringen när vi ska sätta känslan i ett rum. En tumregel som kan vara bra att följa är att ha minst tre stycken ljuskällor i ett rum, gärna fler. Viktigt är också att använda sig av olika typer av ljuskällor så som allmänbelysning, accentbelysning och funktionsbelysning. Och glöm inte de levande ljusen eller den magiska brasan. Textilier så som mattor, filtar, kuddar och gardiner kan både hjälpa till att dämpa ljud och energiflöde i ett rum. Textilier är också utmärkt att använda sig av för att kunna variera sig och förändra ett rum med enkla medel. I alla rum är det viktigt att plocka in växtlighet. Förutom att vi mår bra av att vara i kontakt med naturen så kan plantor också hjälpa till att förbättra luftkvaliteten. Det sägs att det ska vara särskilt bra att ha gröna växter i sovrummet.