Smart förvaring

Det kanske låter som en IKEA-kliché men smart förvaring är något av de viktigaste inredningsinslagen i ditt hem. Praktiska lösningar gör stor skillnad i hemmet, och gör det både enkelt att hitta rätt sak när man behöver den, men ser också till att prylarna inte går sönder och ligger i vägen. Det finns ett antal smarta lösningar på hur man bäst förvarar de där prylarna som man måste ha, men som kanske inte alltid är smidiga eller snygga att ha framme, och många inredningsföretag spenderar mycket tid och tanke på att ta fram dessa. Några av våra favoriter bland smarta lösningar är dock de som kanske inte alltid var ämnade för just detta syfte, men där kreativa människor på egen hand har lagt manken till och kommit på smarta idéer. Förvaring kan både handla om att stoppa undan vissa prylar som inte är snygga, och i andra fall just det motsatta – att ta fram de saker som faktiskt är fina.

Kökslösningar

Kökslösningar
Kökslösningar

Ett av de rum där vi både spenderar mycket tid, och har många prylar i är ju köket. Där har man traditionellt sett gömt undan mycket i skåp och lådor, men öppna hyllor och skåp har blivit populärt under 2000-talet. För att det ska funka gäller det att man har ordning bland porslinet, och helst ska man ha lite snyggare koppar och fat. Vill du vara riktigt kreativ kan du hänga kopparna i små krokar under hyllorna, eller varför inte direkt på väggen så sparar du viktiga hyllmeter. De allra flesta skåp kan du också utnyttja genom att sätta korgar eller krokar på insidan av dem. Montera små bestickkorgar, eller skruva fast vanliga pappersfack på insidan av skåp eller lådor så får du ytterligare plats att lägga små attiraljer. Även den typ av korg som du hänger i duschen kan funka att hänga på insidan av dina mindre köksluckor. För att utnyttja ännu mer av väggytan kan du sätta upp vanliga handdukshängare där du kan sätta upp både stekpannor, lock och kastruller. Vår favorit bland kökslösningar är definitivt verktygsväggen, den man brukar använda för att hänga upp krokar med verktyg på. Lösningen funkar utmärkt för köksprylar av alla sorter!

Badrum och hall

Två andra områden som hela familjen använder, och där det därmed finns en risk för kaos är hallen och badrummet. Båda två har såklart nytta av klassiska idéer som utfällbara skohyllor, lådor på hjul och vändbara speglar. Är du extra händig kan du dessutom bygga in förvaringen, till exempel i trappstegen som innehåller mängder med tomhet! Om du föredrar att ha snygga tavlor på väggen kan du sätta dem på gångjärn, fylla på med krokar bakom och plötsligt förvara både mössor, halsdukar och exempelvis nycklar bakom dem, diskret och stilrent. I badrummet finns det många möjligheter att vara kreativ. Något som funkar fantastiskt och som dessutom är snyggt är magnettavlor för all typ av förvaring. Sätt upp en snygg magnettavla, sätt magneter på baksidan av dina ögonskuggor och puderdosor, sätt upp en kopp där du kan förvara dina penslar och vips så har du smart och överskådlig förvaring som är dessutom är snygg. En annan som sak som går att förvara hängande är såklart dina smycken, som ofta är för snygga för att låta ligga i en låda. Sätt upp ståltråd eller vajrar för dina örhängen, eller fäst små krokar i en galge där du kan hänga halsband och armband. Galgen kan du sedan kan sätta upp eller låta hänga fritt. Supersmart!