Tips för att bygga uterum

Tillhör du de som har en uteplats, en terrass eller en balkong som du egentligen bara använder under sommartid? Har du inte funderat över om det går att göra något kreativt med utrymmet, så att du kan använda det även under vintern? Oavsett om du vill ha ett sommarrum eller ett vinterbonat uterum finns det mycket potential att ta tillvara på, både på balkonger och på altaner. Dessa platser tenderar att bli bortglömda under vinterhalvåret, men med rätt material och inredning kan de användas som extra rum även under den kallare säsongen.

Uterum för alla årstider

Att glasa in sin balkong eller sin altan är inte ett litet projekt och det är bäst att ta itu med det under sommaren, så att det står klart när vädret vänder och temperaturerna sjunker. Det finns många typer av uterum man kan bygga med olika isolering. Vissa kan hålla värmen året runt medan andra har lite tunnare fönster som inte isolerar när det är som kallast. Skillnaderna ligger också i hur väl golven är isolerade och hur ventilationen fungerar. Fördelen med att bygga ett uterum istället för att sätta vanliga väggar och tak är ju dock att det blir ett härligt ljust rum och att man under sommaren kan öppna upp dörrarna längs med väggen och släppa in luft och värme. Man kan lämna möbler och inredning ute året om utan att behöva fundera på regn och frost. Har du en vanlig uteplats behöver du ta in möbler och textiler efter användning. Vinterbonade uterum kan användas som ett extra rum i bostaden, och du kan i princip inreda dem precis som vanligt. Väljer du att bygga ett separat orangeri eller ett sommaruterum kan du samtidigt inreda med mängder av växter och odla eget som kommer växa i den lite högre luftfuktigheten ett sådant rum ger under varma dagar.

Uterum för alla årstider
Uterum för alla årstider

Monteringsfärdigt eller egen konstruktion?

Vare sig du planerar att bygga till ett uterum direkt inpå huset, ett väggfast rum, eller om du hellre vill ha ett fristående så finns det nu färdiga modeller att köpa. Om du kikar online hos olika byggföretag kan du hitta uterum av alla modeller, anpassa storleken efter din trädgård, önska antal dörrar och fönster och andra detaljer och sedan beställa hela paketet direkt. Om du hellre vill bygga lite åt gången kan du börja med att köpa lösvirke vilket ger dig möjligheten att ändra konstruktionen allt eftersom. Du kan också själv bestämma hurdana fönster du vill ha, om vissa ska vara öppningsbara, frostade eller i de fall du vill ha ett uppvärmt uterum, energibesparande glas. I tak och de delar som man ofta öppnar eller använder kan det krävas härdat glas som kommer att hålla bättre och längre. Du kan också lägga ett helt vanligt tak över ditt uterum om du vill att det ska vara extra effektivt under vinterhalvåret. Ett glastak ger dock ett vackert ljus och spännande sikt under klara dagar. Glöm bara inte bort att söka bygglov för ditt uterum innan du sätter igång. Detta gör du hos kommunens byggnadsnämnd.